Güçlü saç kökleri Güçlü saç
Mikro besleyiciler saç köklerini içeriden korur.
Saç kökü oldukça aktif bir metabolizmaya sahiptir. Saç uzaması için sürekli yeni hücreler üretir. Saç kökü hücreleri diğer hücrelerden beş kat daha hızlı bölünürler.
Yeni hücreler, önceki hücrelerin yerini alır ve eski hücreleri saç kökü kanalında yukarıya doğru iterler. Saç teli gövdesinde ne kadar fazla hücre yukarıya doğru itilirse hücrelerde de o kadar fazla keratin üretilir. Keratin boynuzlaşmaya ve sonuç olarak da söz konusu bu hücrelerin ölmesine neden olur. Keratinli hücreler daha fazla yukarı çıkarak deri yüzeyinde görünen saçı oluştururlar.
Saç kökü cilt tabakasının derinlerine uzanır. Cilt üzerinde hafif bir açı ile duran saç kökü saç kılının hangi yöne doğru uzayacağını belirler. Saç kökünde bir dizi halinde sıralanan hücreler bir soğan gibi kat kat tabakalar halindedirler ve bu tabakaların her birinin saçın oluşumunda ayrı rolleri vardır.
Saç teli saç kökünde oluşur ve kan damarları aracılığıyla beslenir. Burada saça sağlamlık veren ve saçın renginin oluşmasını sağlayan yapı taşları üretilir. Saçın uzaması ve niteliğini koruması için gereken maddeler kök aracılığıyla saça geçer. Saç teli (gövdesi) saç kökünün bir ürünüdür. Ciltte kıl folikülü olarak adlandırılan tüp şeklinde bir boşluk içerisinde yer alır. Sağlıklı bir temele sahip olup olunmadığı ve vücuttan yeterince besin alınıp alınmadığı saça yansır. Saç kılının çapı 0.1 mm’dir. Saçın önemli bir yapı taşı da bir tür protein olan keratindir.
Dolayısıyla saç kökü, sağlıklı, güçlü ve dolgun saç telinin temelini oluşturur.
Saç kökü ve güçlenmesinin üç evresi
1. Saç çıkma evresi
Saçın çıkma evresinde saç teli, bir ila üç ay boyunca saç kökü içerisinde kalır. Saç telinin çıkmasından sonra, yıkama, saçın taranması ya da yeni saç çıkması gibi nedenlerle düşer.
Sıradan bir saç uzama döngüsünde günde 100 saç teli kaybı normaldir. Bu saç tellerinin %7 ila %14’ü yeniden çıkma evresindedirler.
2. Saç uzama evresi
Saç uzaması diye adlandırılan bu evre aktif bir uzamayı tanımlar. Bu süreç yaklaşık iki ila altı yıl arasında sürmektedir. Bu süre boyunca saç kökü, saç teli için gerekli maddeleri sağlar.
Günde yaklaşık 0,35 mm uzayan saç teli, uzama döneminin sonunda yaklaşık 25 ila 70 cm uzunluğuna ulaşır. Bu evre oldukça aktiftir. Saç köküne yeterli besleyici madde sağlanması halinde bu evre sorunsuzca ilerler.
Normal bir saç uzama döngüsünde, saç tellerinin %85 ila %90’ı uzama evresindedirler.
3. Geçiş evresi
Saç kökünün yeniden yapılandığı evreye geçiş evresi adı verilir. Bir ila iki haftalık bir süre boyunca saç kökü hücreleri geçici olarak saç yapımını durdurur.
Saç telinin alt kısmı keratinle kaplanır ve saç teli yağ bezesinin hemen altından yukarıya doğru itilir.
Saç kökü, saç telini kısa bir süre daha tutar.
Saç tellerinin %1 ila %3’ü geçiş evresindedir. Bu üç evrenin sonunda saç uzama döngüsü en baştan yeniden başlar.